پیام مدیریت سایت

به وب سایت "مرکزخدمات مشاوره مهرآوران "خوش آمدید.
از اینکه از وب سایت ما دیدن می کنید سپاسگذاریم.
هدف از ایجاد این وب سایت معرفی خدمات، مشاورین و اطلاع رسانی در مورد همایش ها و سمینارهای این مرکز می باشد.

- Y.M

منوی کاربری



   عضویت   فراموشی رمز

نظرسنجی

نظر شما درمورد وب سایت مرکز چیست؟

عالی
خوب
متوسط
ضعیف

تقویم مطالب

<    «  شهريور 1397  »    >
شیدسچپج
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

عضویت در خبرنامه




سخن روز

" " آدمیزاد پیر می شود و دو چیز از او جوان می شود : حرص مال و حرص عمر . حضرت محمد (ص )" ******* ********** ************* ********** "میانه روی در خرج یک نیمه معیشت است ،دوستی با مردم یک نیمه عقل و خوب پرسیدن یک نیمه دانش.حضرت محمد (ص)" "
image 1 image 2 image 3 image 1 image 2
شما اینجا هستید: صفحه نخست » مقالات مفید » روانشناسي تغذيه چيست؟

روانشناسي تغذيه چيست؟

مقالات مفید | در تاریخ 22 آبان 1389 | 9 دیدگاه | 2976 بازدید | اشتراک گذاری

نه‌چندان بخور كز دهانت درآید

نه‌چندان كه از ضعف جانت برآید

- روانشناسی تغذیه چیست؟

روانشناسی تغذیه را می توان شناخت اثرات روان بر تغذیه و برعكس شناخت اثرات تغذیه بر روان دانست.

همان طور كه آلودگی هوا، استرس، كمی تحرك و سوءتغذیه از مهم ترین علل بیماری ها شناخته شده اند، تغذیه سالم و درست نیز از موهبت های مهم زندگی و یكی از عوامل مهم سلامت انسان است. همیشه این پرسش مطرح است كه چرا تعداد قابل توجهی از مردم به سلامت جسمی و روانی خود نمی پردازند و آنچنانكه باید و شاید تغذیه سالم و درست ندارند. آیا كشفیات و پیشرفت های جدید روانشناسی می تواند كمكی به تغذیه سالم و درست انسان عصر حاضر داشته باشد.

اولین خدمت روانشناسی به تغذیه توجه به این نكته مهم است كه تغذیه خودش یك موضوع است و نحوه برخورد و مدیریت آن موضوعی دیگر. این یك خطای شناخت است كه بسیاری فكر می كنند چون تغذیه می كند، پس درست و سالم تغذیه می كنند. در اینجاست كه نقش مغز و ذهن به عنوان فرمانده جسم و روان و فعالیت ها و ارتباط های انسان مطرح می شود.

به طور خلاصه با روان ناسالم نمی توان به تغذیه سالم رسید. از آنجا كه عمده ترین و اصلی ترین موضوع روان انسان تفكر و اندیشیدن است و از موضوعات مهم اندیشیدن، درست اندیشی، مثبت اندیشی و سالم اندیشی است (به مصداق؛ ای برادر تو همه اندیشه ای) لازم است به نقش مهم نحوه اندیشیدن در تغذیه توجه كنیم، انسانی كه بد و نادرست فكر می كند، بد و نادرست زندگی می كند، در نتیجه بد و نادرست هم تغذیه می كند.

سازمان جهانی بهداشت WHO پس از سال ها پژوهش بر این باور است كه منشا بسیاری از مشكلات و بیماری های انسان، روش نادرست زندگی اوست. تا وقتی فرد ناسالم روش زندگیش را تغییر ندهد، روی خوش زندگی را نخواهد دید و بیماریش به طور رادیكال و اساسی درمان نخواهد شد. مثلا فردی كه گرفتار زخم معده شده، كافی نیست كه فقط درمان دارویی شود، این روی معلول كار كردن ا ست. پزشكی جدید كوشش می كند به او بیاموزد ابتدا زندگیش را تغییر دهد. مثلا اگر به روش نادرستی زندگی می كرده، بد می خوابیده، بد كار می كرده، بد رابطه برقرار می كرده، بد تغذیه می كرده، به قدر كافی تحرك نداشته و ورزش نمی كرده و به بیماری مبتلا شده، در ابتدا باید روش زندگیش را اصلاح كند تا زخم معده اش درمان شود.

به طور كلی نقش روان سالم را در تغذیه به این صورت می بینیم:

▪ انسان نسبت به خودآگاهی دارد. یعنی «خودآگاهی» دارد و می داند كه در اندورن خسته دلش چیست و چه می گذرد.

▪ بر خود مسلط است و به درجات خویشتن دار است.

▪ از شناخت درست و نسبی نسبت به درون و بیرونش برخوردار است.

▪ نسبت به سلامتیش احساس مسئولیت می كند.

▪ وجدانش بیدار است و در زمینه «تغذیه» وجدان غذایی و تغذیه دارد. یعنی تغذیه سالم و ناسالم و درست و نادرست برایش كاملا فرق می كند.

▪ دسته ای از نظریه پردازان جهانی در كانادا بر این باورند كه یكی از مهم ترین توانایی ها و قابلیت های انسان حس تشخیص تفاوت ها و تمایزهاست و هر وقت این حس ضعیف شود بر مقدار ناهنجاری ها، نامرادی ها، نابسامانی ها و مشكلات او افزوده می شود.

درك معنی لغت جادویی DIFFERENCE به معنی «اختلاف و تفاوت» پایه اساسی حل مشكلات بشری است و با كمك آن به ارتقا سلامتی، آرامش، عدالت، تعالی و تكامل انسان می توان رسید.

ـ به طور خلاصه روانشناسی تغذیه همراه با خودشناسی و مدیریت تغذیه به ما كمك می كند كه:

۱) خویشتن دار باشیم.

۲) تعادل را در زندگی و تغذیه رعایت كنیم، از پرخوری بپرهیزیم و به توصیه پیامبر گرامی(ص) قبل از سیر شدن كامل دست از خوردن برداریم.

۳) براساس اصول علم تغذیه، تغذیه كنیم.

۴) روش زندگی خود را اصلاح كنیم.

۵) تغذیه سالم، درست و بهینه داشته باشیم.

۶) مراقب حمله احساسات و هیجانات منفی، مانند اضطراب، استرس، خشم، كینه و تضاد باشیم كه هر كدام اگر مدیریت نشوند و رفع نشوند باعث تولید سم در جسم و به خصوص دستگاه گوارش می شوند و جسم و جان را مسموم می كنند و باعث بیماری های روان تنی یا سایكوسوماتیك می شوند.

۷) لازمه داشتن تغذیه سالم، برخوردار بودن از روان سالم است و برعكس، روان ناسالم موجب رفتار ناسالم و نادرست در همه زمینه ها از جمله در تغذیه می شود. با روان سالم می توانیم از تغذیه ناسالم به تغذیه سالم برویم كه خود از عوامل بسیار مهم سلامت و پیشگیری از بیماری های جسمی و روانی است.

۸) خودشناسی و مدیریت تغذیه راه انتخاب تغذیه سالم است. در حقیقت خودشناسی تغذیه یك نوع مراقبه و بهداشت تغذیه است كه انسان خود را در تغذیه شناسایی می كند و به مدیریت تغذیه خود می پردازد.به دیگر سخن، به مصداق عقل سالم در بدن سالم، داشتن بدن سالم نیز در گرو بهره مندی از عقل سالم است. با عقل سالم و بدن سالم، زندگی مطلوب و زیبایی خواهیم داشت.

در پایان، از آنجا كه در سال های اخیر طبق تعاریف سازمان جهنی بهداشت WHO انسان سالم، محور توسعه قرار داده شده، تاكید بر اهمیت روانشناسی تغذیه، برای دسترسی به تغذیه سالم حیاتی تر می شود.